Reagerar du också på kvittona från mataffären? Det är inte konstigt, matpriserna har stigit. Under februari steg matpriserna med 3,9 procent jämfört med samma månad i fjol, vilket är den högsta ökningen på över ett år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Varor som kaffe och smör har ökat med 28 respektive 26 procent under året, och även mejerivaror och sötsaker har dragit iväg. Men bara för att maten blivit dyrare betyder det inte att du måste låta matkostnaderna skena. Med lite smart planering går det att få ner utgifterna.1. Planera dina inköpDet låter kanske som en självklarhet, men att handla utan plan är ett säkert sätt att bränna mer pengar än nödvändigt. Gå igenom vad du redan har hemma, skriv en lista och håll dig till den. Det minskar både matsvinnet och risken för spontanköp.2. Jämför priser Butikernas förpackningar kan vara luriga. Titta på jämförpriset (kr/kg eller kr/l) så du kan fatta ett bra beslut. De senaste åren har det också pratats en hel del om krympflation, alltså att innehållet i förpackningen blivit mindre men priset är detsamma. Så dubbelkolla att jämförspriset är rimligt!3. Handla efter säsongFrukt och grönsaker som är i säsong är inte bara godare utan också billigare. Just nu är rotfrukter som potatis, morötter och kål prisvärda och passar i många rätter. Hos Naturskyddsföreningen finns en lista över vilka grönsaker och frukter som är i säsong under vilken årstid.4. Byt ut dyra vanorÄr du en vanemänniska som alltid plockar samma varor i butiken? Det kan vara värt att se om det finns billigare alternativ. Testa butikens egna varumärken – de är ofta billigare än märkesprodukterna. Att byta ut kött mot vegetariskt är också en plånbokssmart metod. 5. Leta erbjudandenMånga stora butikskedjor har appar där du kan se veckans erbjudanden, men det går också att hitta på webben. Genom att hålla koll på rabatter och använda matpriskollare kan du hitta de bästa priserna. Skriv en inköpslista och håll dig till den. Foto: TT6. Ta tillvara på maten Mat som slängs är pengar rakt i soporna. Gör en vana av att frysa in rester, använda överblivna grönsaker i soppor och göra matlådor av middagen. Som en bonus minskar du även det onödiga svinnet!7. Veckoplanera och laga storkokAtt planera veckans måltider gör det enklare att handla smart och undvika dyra småköp. Gör en stor gryta eller lasagne och frys in. Det är både billigare och tidsbesparande.8. Köp storpack av det du faktiskt använderVissa varor är billigare i storpack men bara om du verkligen använder dem. Stapelvaror som ris, pasta och fryst kyckling är ofta prisvärda i större mängder och håller länge.9. Skippa butiken när du är hungrigDetta är en klassiker – handlar du hungrig köper du mer och går kanske mer på känsla än utifrån din faktiska planering. Ät något innan du går till butiken så slipper du de där impulsköpen som smyger sig ner i korgen.Matpriserna kanske inte sjunker i första taget, men genom att vara lite mer strategisk kan du hålla nere kostnaderna. Vilket är ditt bästa knep för att spara pengar på mat?